ChatGPT en AI gaan wereld overnemen?

Overal in de media worden we momenteel om de oren geslagen met de mogelijkheden van slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie (AI). De meeste bestaan natuurlijk al jaren, maar met de komst van ChatGPT lijkt een nieuwe discussie te zijn opgelaaid. De meningen lopen uiteen van ‘bots gaan de wereld overnemen’ tot ‘een bot kan nooit een mens vervangen’, en alles wat daar tussen in zit.

Hoe denkt ChatGPT zelf over de toekomst van AI binnen WFM?

Vlirdens volgt de ontwikkelingen van AI op de voet. Wat wordt de de rol van bots en AI binnen workforce management (WFM)? Gaat dit helpen om de wereld meer werkend te maken? Internationaal zien we dat de meningen sterk uiteen lopen. Sommigen denken dat door de inzet van deze technologieën het gehele WFM proces geautomatiseerd gaat worden. Anderen zijn van mening dat er altijd een menselijke planner nodig zal zijn. Maar hoe denkt ChatGPT eigenlijk zelf over de toekomst van AI binnen planning en WFM?

“Interview” met ChatGPT

Hey ChatGPT,

Wat denk jij dat de toekomst van slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie zal zijn binnen workforce management?

Ik denk dat slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie een steeds belangrijkere rol zullen spelen binnen workforce management. Dit komt doordat bedrijven steeds meer gegevens verzamelen en geavanceerde analyse-tools gebruiken om inzicht te krijgen in de prestaties en productiviteit van werknemers.

Met behulp van slimme chatbots kunnen werknemers eenvoudig toegang krijgen tot informatie en ondersteuning op het moment dat ze het nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld via een chatbot in een werknemersportal, waarbij werknemers vragen kunnen stellen en snel antwoord kunnen krijgen zonder dat ze contact hoeven op te nemen met een helpdesk.

Machine learning en artificiële intelligentie kunnen ook worden gebruikt om de planning van personeel te optimaliseren. Door gegevens te analyseren zoals de beschikbaarheid van werknemers, historische werktijden, vakanties en ziekteverzuim, kunnen geautomatiseerde systemen op intelligente wijze shifts plannen en de werklast optimaal verdelen.

Bovendien kan AI worden gebruikt om de vaardigheden en prestaties van werknemers te analyseren, zodat managers beter kunnen inschatten welke werknemers geschikt zijn voor bepaalde taken en waar ze extra training nodig hebben. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de personeelsplanning en het verbeteren van de algehele productiviteit van het bedrijf.

In de toekomst verwacht ik dan ook dat slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie een integraal onderdeel zullen worden van workforce management, waardoor bedrijven hun werknemers nog beter kunnen ondersteunen en de productiviteit verder kunnen verhogen.

Denk je dat dit er voor gaat zorgen dat echte mensen in dit proces niet meer nodig zullen zijn?

Hoewel slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie in toenemende mate een belangrijke rol spelen binnen workforce management, denk ik niet dat dit zal leiden tot het volledig vervangen van echte mensen. Er blijft altijd behoefte aan menselijke interactie en expertise, vooral bij complexe taken en besluitvorming.

In plaats daarvan zie ik de rol van slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie binnen workforce management vooral als een aanvulling op de taken van menselijke werknemers. Bijvoorbeeld door het automatiseren van repetitieve taken, zoals het inplannen van shifts of het beantwoorden van eenvoudige vragen van werknemers, kunnen menselijke werknemers zich concentreren op taken die meer menselijke vaardigheden vereisen, zoals creativiteit, empathie en probleemoplossing.

Bovendien kan het gebruik van slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie binnen workforce management leiden tot betere beslissingen, omdat deze technologieën in staat zijn om snel en accuraat enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en analyseren. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie en het verminderen van fouten.

Dus hoewel slimme chatbots, machine learning en artificiële intelligentie steeds belangrijker worden binnen workforce management, denk ik niet dat ze zullen leiden tot het volledig vervangen van menselijke werknemers. In plaats daarvan zal het de taken van menselijke werknemers aanvullen en hun werk efficiënter en effectiever maken.

Conclusie

Wij kunnen ons aansluiten bij de (beste goede) antwoorden van ChatGPT. Intelligente software zal het WFM proces steeds slimmer en efficiënter maken maar de verwachting is niet dat het de mens helemaal zal kunnen gaan vervangen. Wat wij wel verwachten is dat de rol van de mens in het WFM proces gaat veranderen. Het zal minder operationeel maar meer controlerend en sturend worden. Daarnaast blijft de interpretatie- en vertaling van de zachte kant (het verhaal achter de in te plannen collega’s) vermoeden wij mensenwerk.

De toekomst is dichterbij dan je denkt

Wat gaan chatbots, machine learning en artificiële intelligentie voor jouw organisatie betekenen? Graag helpen wij jouw organisatie (techniek, mensen en processen) voor te bereiden op de nabije toekomst.

Download WFM Volwassenheidsmodel

  Voornaam *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail * (zakelijk adres)  Meer weten?

  Ronald van Randeraad
  Naar contactformulier
  ChatGPT over eigen toekomst binnen WFM 2023-03-16T12:22:14+01:00
  Vlirdens https://www.vlirdens.nl
  ChatGPT

  Wat wordt de de rol van bots en artificial intelligence (AI) binnen planning en WFM? Hoe denkt ChatGPT hier zelf over?