Werkplezier en werkgeluk zijn veelbesproken thema’s, zeker in een sector als de zorg. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? Volgens Slavoj Žižek is geluk – en daarmee ook werkgeluk – een kwestie van persoonlijke interpretatie. Iedereen ervaart het anders. Toch zijn er een aantal aspecten die werkplezier en -geluk structureel kunnen bevorderen.
In het Employee Happiness Model worden vier thema’s benoemd die bijdragen aan werkplezier:
- Het bedrijf waar je werkt.
- De mensen met wie je werkt.
- Het werk dat je doet.
- Je welzijn.
Binnen deze thema’s kun je gericht kijken naar mogelijkheden om werkplezier te vergroten. In dit artikel licht ik vooral het thema welzijn uit, met focus op privé-werkbalans en werkomstandigheden.
Werk-privébalans: invloed op werktijden en energie
Een goede privé-werkbalans betekent dat je voldoende energie overhoudt na je werkdag. Dit wordt sterk beïnvloed door hoe zwaar je werk is, maar ook door hoeveel inspraak je hebt in het indelen van je werkdag.
In de zorg is het – afhankelijk van de sector – goed mogelijk om medewerkers meer invloed te geven op hun werkprocessen. Door samen te bepalen hoe taken verdeeld worden en wanneer werkzaamheden uitgevoerd worden, creëer je ruimte. Medewerkers voelen zich niet alleen gehoord, maar behouden ook energie om buiten hun werk leuke dingen te doen.
Ook invloed op werktijden speelt een cruciale rol. Zelfroosteren, samenroosteren of teamroosteren zijn begrippen die we de afgelopen 15 jaar steeds vaker zien opduiken in cao’s en organisaties. Het idee is simpel: medewerkers krijgen inspraak in wanneer zij werken. De praktijk is echter weerbarstig. In veel organisaties betekent zelfroosteren niet dat je alles zelf beslist. Het is altijd een samenspel tussen collega’s, en dat maakt het ook spannend.
Hoe organiseer je een dialoog over wie er op vrijdagavond werkt? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord voelt, zonder dat er gaten in de planning vallen? Het zijn essentiële gesprekken, die niet alleen het werk soepeler laten verlopen, maar ook bijdragen aan beter samenwerken en werkplezier.
Werkomstandigheden: samen slim werken
Werkomstandigheden gaan over meer dan een fijne werkplek. Het gaat ook over werkdruk en de manier waarop het werk is georganiseerd. Als medewerkers zeggenschap hebben over hoe het werk wordt uitgevoerd – bijvoorbeeld in welke volgorde taken gedaan worden – kan dat een groot verschil maken. Door efficiënter samen te werken, ontstaat ruimte om aan het einde van een dienst energie over te houden.
Relaties op de werkvloer
Naast welzijn zijn de relaties op de werkvloer cruciaal voor werkplezier. Dit geldt niet alleen voor de samenwerking met collega’s, maar ook voor de relatie met de manager of teamleider. Een team dat goed samenwerkt, waarin afspraken helder zijn en waar wederzijds respect de norm is, kan bergen verzetten. Een goede manager ondersteunt dit proces en geeft medewerkers ruimte om invloed uit te oefenen. Uiteraard binnen de kaders van de organisatie.
Werkplezier is invloed en verbinding
De kern van werkplezier ligt in invloed en verbinding. Invloed hebben op hoe je werkt, wanneer je werkt en hoe je samenwerkt. Verbinding voelen met je collega’s en leidinggevende. Het vergroten van werkplezier is geen trucje, maar een proces.
Laten we op deze Dag van het Werkplezier in de Zorg stilstaan bij hoe we samen – in dialoog – de zorg een stukje mooier kunnen maken. Want werkplezier is uiteindelijk niet alleen goed voor medewerkers, maar ook voor de cliënten en patiënten die we ondersteunen.