Zorgplanner Ria Snijders werkt bij Savant Zorg in Helmond. Ze won in september 2019 de allereerste WFM Award en wel de publieksprijs  in de categorie non-profit. Ze was, naar eigen zeggen, ‘flabbergasted’. In dit artikel vertelt de winnares hoe ze het heeft ervaren én wat de prijs volgens haar betekent voor het vak van planner.

Ria, was je meteen enthousiast?
Eerlijk gezegd niet. Ik sta niet zo graag in de belangstelling; laat mij maar werken en m’n ding doen. Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, dacht ik: wat houdt dat dan in, moet ik mezelf gaan promoten en zo, stemmen gaan winnen? Wil ik dat wel? Ik heb daarom eerst bedenktijd gevraagd. Met de collega’s op het werk besprak ik: wat vinden jullie? Daar was iedereen meteen enthousiast. Tuurlijk, zeiden ze allemaal, je hebt het zó verdiend. Toch was ik nog niet overtuigd. Pas vlak voordat Vlirdens zou terugbellen riep ik: jongens, ze gaan zo bellen, wat ga ik nou doen? En toen besloot ik: ja, ik ga er voor en ik zie wel hoe het loopt. Geen spijt: ik heb alleen maar hele leuke reacties gehad.

Vertel eens hoe het op je werk is ontvangen?
Ik ben al 21 jaar planner bij Savant. Dat is een grote zorgorganisatie. De nominatie maakte wat los binnen Savant. Het feit dat ik genomineerd was , was ook goed voor Savant. Dat vond ik belangrijk. Kijk, ik doe m’n werk graag en met plezier. En natuurlijk hoef je niet elke dag schouderklopjes te krijgen. Maar deze prijs voelde wel als waardering voor wat ik allemaal heb gedaan en bereikt. Als je ziet wat mijn collega’s allemaal uit de kast hebben getrokken: ze hebben promotiefilmpjes gemaakt, dingen ingesproken, het was echt hartverwarmend. Ik heb het op LinkedIn en Facebook gedeeld, en de reacties bleven maar komen. Zo veel, en zo bijzonder!

En toen…stond je op het podium bij de bekendmaking.
Ja, dat was spannend. Ik zag op het scherm de namen voorbij komen met zo’n balkje hoeveel er op gestemd was. Mijn balkje liep voller en voller…ik dacht: het zal toch niet waar zijn! Dat ik de winnaar zou worden, daar had ik echt geen rekening mee gehouden. Er was wel voor mij van alles op touw gezet, zelfs een hele campagne, maar ik wist niet of dat bij de andere kandidaten ook zo was gegaan.

Wat vond je het meest bijzonder?
Heel bijzonder vond ik het dat mijn broer en zussen er waren. Ik wist niet dat ze kwamen; ze hadden dat geregeld met mijn collega’s. Ze wilden daar echt voor mij zijn, om mij te steunen. Dat vond ik zo mooi. We hebben een zwaar jaar gehad vanwege het overlijden van mijn moeder. Ze wilden uitdragen dat ´ons mam´ trots geweest zou zijn op mij. We zijn daarna ook met collega’s en familie uit eten geweest, echt een mooie avond. En later op het werk kreeg ik allemaal cadeautjes, m’n hele huis stond vol bloemen. Prachtig. En zeg nou eerlijk, als je dan toch meedoet, wil je ook niet als laatste eindigen…

Hoe is het nu met je?
Prima. Ik heb een andere baan binnen Savant. Ik houd me nu meer bezig met tactisch plannen en capaciteitsplanning. Er was een interne vacature. Ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen. Misschien dat het heeft geholpen dat ik wat meer in the picture was, dat durf ik niet te zeggen.

Hoe kijk je naar het vak van planner?
Ik doe dit werk al ruim 20 jaar en ik kan zeggen: het is echt een vak. Voorheen was het in de zorg meer een ondergeschoven kindje, zo van ‘dat doe je er gewoon bij’. Dat is dus echt niet zo. Het is een kei leuk vak, maar je moet je er echt in verdiepen om het goed te doen. Dat wil ik graag uitdragen. Als je zelf uit de zorg komt, moet je goed nagaan of het bij je past. Daarbij heb je de juiste scholing nodig: goed plannen betekent je kennis en kunde op peil houden en er tijd in investeren. Ik merk dat deze prijs het vak serieus neerzet.
Ik denk wel dat ik het complete plaatje heb: ik heb veel ervaring, weet veel over regels en kaders, ik kan teamoverstijgend denken. Ik ben menselijk en zakelijk. Ik denk in het belang van de medewerker, maar ook in het belang van de organisatie. Ik durf te zeggen dat sommige dingen niet kunnen, bijvoorbeeld omdat de Arbeidstijdenwet grenzen stelt. Sommige dingen móeten gewoon. En ik kan het uitleggen aan medewerkers omdat ik ook van de werkvloer ben. Dat helpt, denk ik, dat ik zelf uit de zorg kom. Deze prijs zie ik als een groot compliment en waardering. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor het vak van planner.

Meer weten?

Naar contactformulier
Terugblik winnaar WFM Awards 2019 2021-03-22T13:43:42+01:00
Vlirdens https://www.vlirdens.nl
Ria Snijders, winnaar WFM Awards 2019, publieksprijs non-profit

Wat heeft het winnen van een Vlirdens WFM Award voor Ria Snijders van Savant Zorg betekent? Lees hier het interview, een half jaar na haar zege.