Onderbuik, glazen bol of toch gewoon mensenwerk?

Van klantenservice tot zorg of overheid. Om welke dienstverlening het ook gaat, je wilt niemand onnodig lang laten wachten. Daarom is het zaak om voldoende capaciteit te voorspellen en in te plannen. Nu vraag jij je misschien wel af “hoe dan?”. Want er is een krappe arbeidsmarkt en die zal vast nog aanhouden. Of misschien ben jij als cijfergeek gewoon op zoek naar de onderbouwing van wat jij elke dag doet. Met de Training Capaciteitsplanning maak je jouw capaciteitsplan meer werkend.

Inleiding en onderwerpen Training Capaciteitsplanning

De training capaciteitsplanning gaat over capaciteitsmanagement op tactisch niveau, waarbij werkaanbod en personeelscapaciteit op de middellange termijn op elkaar worden afgestemd.

Weet jij al hoe je een goede relatie kunt leggen tussen de operatie, human resources en finance en control? Het capaciteitsplan geeft je inzicht in de knelpunten en in de benodigde als ook de beschikbare personeelscapaciteit. Maar hoe maak je zo’n capaciteitsplan? Hoe voorspel je werkaanbod en stel je ‘verliesuren’ vast? Allemaal belangrijke factoren om de verhoudingen tussen bruto en netto goed te kunnen bepalen.

Tijdens de “Training Capaciteitsplanning” kijken we naar de verschillen tussen beschikbare en benodigde uren. Hoe je ze kunt minimaliseren door bijvoorbeeld verlof en opleidingen anders te verdelen, door te kijken naar mogelijke verspilling en door tijdig nieuwe medewerkers te laten instromen. We bekijken de opbouw van de formatie op het gebied van beschikbaarheid, flexibiliteit en de skills van medewerkers.

 • Principes van Capaciteitsplanning en relatie met o.a. Lean; 
 • Arbeidsbehoefte: voorspellen van het werkaanbod en vaststellen van benodigde netto capaciteit; 
 • Arbeidscapaciteit: wat is de personele capaciteit en hoe fluctueert deze gedurende het jaar? Ontdekken van patronen in uitstroom en afwezigheid. Benodigde capaciteit voor niet-productieve activiteiten; 
 • Balans opmaken en actie nemen: de verhouding tussen arbeidsbehoefte en arbeidscapaciteit. Vaststellen van overschotten of tekorten in personele capaciteit. Instroom- en doorstroomplanning maken;
 • Capaciteitsplan bouwen: logische opbouw van het plan. “Best practices” in de structuur van een capaciteitsplan en eventuele koppelingen met andere bestanden;
 • Integraal Capaciteitsplanning: de relatie met andere stakeholders binnen de organisatie, zoals HR, Finance & Control en Business Intelligence;
 • Formatie samenstellen: benodigde bandbreedten en vormen van flexibiliteit.

En zo komen we weer uit bij het maken van een capaciteitsplan, in onze ogen het ideale middel om de verschillende disciplines gezamenlijk aan tafel te krijgen. 

Waar loop jij tegen aan in je dagelijkse praktijk?
We hebben al veel knelpunten benoemd. Jij kunt er vast ook veel benoemen.  Neem ze vooral mee, van en met elkaar leren, vinden we belangrijk, zo maken we Nederland met elkaar meer werkend!

Dit neem je mee naar huis

Na de Training Capaciteitsplanning maak jij het capaciteitsplan voor jouw organisatie meer werkend. Je begrijpt de theorie en praktijk en kunt zelf je eigen capaciteitsplan onderhouden en doorontwikkelen. Dit capaciteitsplan maken we tijdens de opleiding aan de hand van de praktijk van jouw organisatie. De arbeidsbehoefte vaststellen uit het werkaanbod is voor jou een koud kunstje. Je maakt onderscheid in primair en secundair werk. Je begrijpt alle factoren die de hoeveelheid beschikbare arbeidscapaciteit beïnvloeden en je kunt deze kwantificeren en weet welke je kunt beïnvloeden.

Je kunt de organisatie adviseren over de beste acties om eventuele tekorten of overschotten in arbeidscapaciteit te ondervangen en kunt voorrekenen wat de resultaten zullen zijn. Je kunt met andere stakeholders samenwerken om het beste resultaat uit een optimale personele bezetting te halen, zowel financieel als operationeel. Je bent in staat de relatie uit te leggen tussen Capaciteitsplanning, formatie-opbouw, recruitment- en trainingsvereisten en budget-controle. Je begrijpt wat variatie en variantie in o.a. werkaanbod betekenen voor de benodigde samenstelling, flexibiliteit en bandbreedte in de formatie over het jaar heen en op weekniveau.

Hotelovernachting bij Training Capaciteitsplanning

Netwerken, dineren en overnachten

Bij Vlirdens Campus geloven we in blended learning, maar dan nét een tikkeltje anders. Wij blenden inhoudelijke expertise met het sparren met vakgenoten. Die inhoud wordt continue doorontwikkeld door onze trainers. Zij staan met één been in het leslokaal en met het andere in de dagelijkse praktijk als consultant. Wij bieden jou, tussen dag 1 en dag 2, een diner, met overnachting en lekker ontbijtje aan. Zo ontstaat het netwerken en de verbinding met elkaar. En zo start jij uitgerust, op tijd én vol inspiratie aan je tweede dag!

Tijsinvestering Training Capaciteitsplanning

Tijdsinvestering en voorbereiding Training Capaciteitsplanning

De studielast van deze training beslaat 3 dagen. Voor elke bijeenkomst vragen wij van jou een korte voorbereiding. Allereerst willen altijd weten wie je bent, wat je achtergrond is én wat je wilt leren. Naast deze vragen kan het zijn dat je voor elke komende training een opdracht gaat uitvoeren. Elke opdracht heeft een relatie tot jouw dagelijkse praktijk en helpt jou om voor de training al in de leerstof te komen. Uiterlijk 2 weken voor dat de training start, hoor je van ons wat de exacte voorbereiding inhoudt.

Permanente educatie

Permanente Educatie

Kennis doe je niet alleen op, die moet je ook onderhouden. Daarom krijg je na het volgen van deze opleiding gratis toegang tot het WFM Congres én toegang tot een inspiratiesessie naar keuze op de Vlirdens Campus. Deelname aan deze training levert je 15 punten op!

Certificaat Training Capaciteitsplanning

Certificaat Training Capaciteitsplanning

Aan het einde van je training ontvang je een persoonlijk deelnamecertificaat als je 80% van de lesdagen hebt bijgewoond.

Meer leren

Meer leren over deze onderwerpen?

Wil je je bijvoorbeeld je kennis over forecasting vergroten en verbeteren in je organisatie? Bekijk onze 4-daagse opleiding Forecasting. Heb je nog geen of weinig ervaring in personeelsplanning of workforce management? Kijk dan eerste naar onze vakopleidingen:

Lesdata Training Capaciteitsplanning

Eerstvolgende groep(en) met lesdata

 • 3 & 4 oktober 2023. Terugkomochtend op 12 januari 2024

Vraag hier de brochure Capaciteitsplanning aan

Vul onderstaande formulier in. Nog wat vragen? Bel ons dan op 088 825 2555.

  Voornaam *

  Achternaam *

  Branche *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail * (zakelijk adres)


  Training Capaciteitsplanning Vlirdens https://www.vlirdens.nl

  Onderbuik, glazen bol of toch gewoon mensenwerk? Van klantenservice tot zorg of overheid. Om welke dienstverlening het ook gaat, je wilt niemand onnodig lang laten wachten. Daarom is het zaak om voldoende capaciteit te voorspellen en in te plannen. Nu

  Training Capaciteitsplanning 2023-03-07 Amersfoortseweg 98, Doorn