De opleiding waarmee de planner ’t bloemetje krijgt

De arbeidsmarkt vraagt om structurele verandering. Niet door het aannemen van meer mensen of harder werken maar door te zorgen dat de inzet klopt. De vakopleiding Personeelsplanning leert jou hoe. Door oog te hebben én te houden voor werkplezier van jou en je collega’s. En tegelijk de kwaliteit van de dienstverlening hoog te houden. Dat noemen wij meer werkend maken.

Inleiding en onderwerpen

Het optimaliseren van de inzet van personeel door middel van capaciteitsplanning, personeelsplanning, roosteren en sturing op de werkvloer komt samen in het vakgebied Workforce Management (WFM). In de Vakopleiding Personeelsplanning behandelen we alle onderdelen die in de personeelsplanning een rol spelen.

De training bestaat uit de onderstaande zes modules die elk één dag duren. De modules bestaan uit een mix van theorie, praktijk en intervisie. De perfecte opleiding voor iedereen binnen klantcontact die zich verder in personeelsplanning wil ontwikkelen.

 1. Introductie workforce management (personeelsplanning)
 2. Arbeids- en rusttijden (ATW/ATB/cao’s): werk- en rusttijden, pauzes en bijzondere diensten
 3. Capaciteitsplanning: arbeidsbehoefte en arbeidscapaciteit op middellange termijn (zie ook de losse training Arbeidstijdenwet en andere regelgeving)
 4. Flexibiliteit
 5. Roosteren
 6. GRIP (Gezond Roosteren en Plannen) 

De modules worden verzorgd in zes wekelijkse trainingsdagen. Omdat onze trainers jarenlang ervaring hebben bij veel verschillende organisaties vullen ze de theorie aan met passende praktijkvoorbeelden. Ben je werkzaam in een klantcontactcenter, dan is er speciaal voor jou de vakopleiding WFM klantcontact.

Dit neem je mee naar huis

Na deze opleiding maak jij de personeelsplanning voor jouw organisatie meer werkend. Je hebt concrete kennis van het gehele plan- en roosterproces en de samenhang tussen de verschillende onderdelen. Door alle facetten van personeelsplanning te begrijpen, ben jij naderhand beter in staat om hun eigen taken uit te voeren in context van het totaalproces. De overdracht van en naar het eigen verantwoordelijkheidsgebied wordt daarmee effectiever.

Je kent de relevante wetgeving rondom personeelsplanning (zoals de arbeidstijdenwet) en kunt deze toepassen in de praktijk. Je bent in staat roosters te toetsen aan deze wet- en regelgeving. Je hebt kennis van werktijden en dienstlengten en de benodigde rust per dag, week en meerweekse perioden. Je kent de bijzonder regels rondom nachtdiensten en consignatiediensten.

Je begrijpt hoe in een capaciteitsplan werkaanbod en arbeidsbehoefte in kaart worden gebracht. Je kent het verschil tussen bruto en netto arbeidscapaciteit en weet welke vormen van shrinkage in organisaties optreden. Je kunt de bruto-netto factor berekenen en toepassen.

Je hebt kennis van de verschillende vormen van flexibilisering waarvan een organisatie gebruik kan maken en van welke factoren de keuze voor een specifieke vorm van flexibiliteit afhankelijk is.

Je hebt kennis van het belang voor goed roosteren voor het welzijn van medewerkers. Je kent verschillende vormen van zelfroosteren en participerend roosteren, die bijdragen in de autonomie van medewerkers.

Netwerk, dineren en overnachten

Bij Vlirdens Campus geloven we in blended learning, maar dan nét een tikkeltje anders. Wij blenden inhoudelijke expertise met het sparren met vakgenoten. Die inhoud wordt continue doorontwikkeld door onze trainers. Zij staan met één been in het leslokaal en met het andere in de dagelijkse praktijk als consultant. Jouw doorontwikkeling start al op de avond voor de opleiding. Want wij bieden jou, altijd bij onze meerdaagse trainingen, voor de eerste trainingsdag, een diner, met overnachting en lekker ontbijtje aan. Zo ontstaat het netwerken en de verbinding met elkaar. En zo start jij uitgerust, op tijd én vol inspiratie aan je eerste dag!

Tijdsinvestering en voorbereiding

De studielast van deze opleiding beslaat 6 dagen. Voor elke bijeenkomst vragen wij van jou een korte voorbereiding. Allereerst willen altijd weten wie je bent, wat je achtergrond is én wat je wilt leren. Naast deze vragen kan het zijn dat je voor elke komende training een opdracht gaat uitvoeren. Elke opdracht heeft een relatie tot jouw dagelijkse praktijk en helpt jou om voor de training al in de leerstof te komen. Uiterlijk 2 weken voor dat de training start, hoor je van ons wat de exacte voorbereiding inhoudt.

Permanente Educatie

Kennis doe je niet alleen op, die moet je ook onderhouden. Daarom krijg je na het volgen van deze opleiding gratis toegang tot het WFM Congres én toegang tot een inspiratiesessie naar keuze op de Vlirdens Campus. Deelname aan deze training levert je 24 punten op!

Certificaat

Aan het einde van deze opleiding ontvang je een persoonlijk deelnamecertificaat als je 80% van de lesdagen hebt bijgewoond

Meer leren over deze onderwerpen?

 • Capaciteitsplanning. Deze training gaat dieper in op het specifieke onderwerp van tactische capaciteitsplanning.
 • Forecasting. Tijdens deze 4-daagse training doe je meer kennis op van verschillende forecast methoden en je leert welke je het beste kunt toepassen, om de forecast in jouw eigen organisatie te verbeteren.
 • Traffic Management en Dagsturing. In deze 2-daagse training leren wij je hoe je met behulp van realtime analyse en vastgestelde reactiedrempels op het juiste moment actie kunt ondernemen. En zo met behulp van de juiste reactie strategieën, de meest passende acties uit te (laten) voeren.

Vul onderstaande formulier in. Nog wat vragen? Bel ons dan op 088 825 2555.

  Voornaam *

  Achternaam *

  Branche *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail * (zakelijk adres)


  Vakopleiding Personeelsplanning Vlirdens https://www.vlirdens.nl

  De opleiding waarmee de planner ’t bloemetje krijgt De arbeidsmarkt vraagt om structurele verandering. Niet door het aannemen van meer mensen of harder werken maar door te zorgen dat de inzet klopt. De vakopleiding Personeelsplanning leert jou hoe. Door oog

  Vakopleiding Personeelsplanning 2023-11-15 Amersfoortseweg 98, Doorn