Een bereikbaarheidsdienst of beschikbaarheidsdienst lijkt op consignatiedienst. Het verschil is dat alleen mensen die in de zorg werken bereikbaarheidsdiensten hebben. Een ander verschil is dat de beschikbaarheidsdienst niet alleen voor spoedgevallen geldt. Een voorbeeld is de verloskundige. In deze baan ben je altijd oproepbaar, ook als er geen spoed is.

Regels voor de werktijden tijdens een bereikbaarheidsdienst

  • Een bereikbaarheidsdienst duurt maximaal 24 uur. In die periode moet je thuis of op je werkplek bereikbaar zijn om te gaan werken.
  • Alleen als je moet werken, krijg je betaald. De tijd dat je bereikbaar bent, maar niet werkt, telt dus niet als werktijd. Voor elke oproep krijg je minimaal een half uur uitbetaald.
  • Je mag twee bereikbaarheidsdiensten achter elkaar draaien, maar dan moet je minstens 11 uur vrij zijn tussen de twee diensten.
  • Soms mag je minder lang vrij zijn. In de wet staat dat je 1 keer per week minimaal 10 uur vrij moet zijn tussen twee diensten. Ook mag je 1 keer in de week minimaal 8 uur vrij zijn.
  • In één week mag je niet meer dan 3 beschikbaarheidsdiensten draaien. Per 16 weken mag je niet meer dan 32 diensten draaien. Dat zijn er gemiddeld 2 per week binnen 4 maanden.

Wil je meer weten over beschikbaarheidsdiensten in de zorg? De overheid heeft de specifieke regels (pdf) voor je op een rij gezet.

Een overzichtelijk schema van de ATW kun je hier downloaden.

Meer weten?

Ralph Beelen
Naar contactformulier
Basisrooster opstellen

Opstellen van het ideale rooster

Opstellen Roosterbeleid

Professioneel roosterbeleid

Wat is een bereikbaarheidsdienst? 2022-11-16T15:44:45+01:00
Vlirdens https://www.vlirdens.nl
Bereikbaarheidsdienst

Een bereikbaarheidsdienst lijkt erg op consignatiedienst. Het verschil is echter dat alleen in de zorg mee gewerkt wordt.