Capaciteitsplan ontwikkelen

Een capaciteitsplan oftewel de capaciteitsplanning is een tactisch plan waarbij de verwachte capaciteitsvraag, oftewel de forecast, en het capaciteitsaanbod samen worden gebracht. Vanuit de capaciteitsvraag worden productie eenheden ingebracht en vanuit het capaciteitsaanbod het aantal FTE, eventueel gedifferentieerd naar functie en competenties. Met capaciteitsplanning wordt een koppeling gemaakt tussen de strategie en de operatie. Dit vakgebied noemt men capaciteitsmanagement.

Op strategisch niveau staan productie-componenten uitgedrukt in begrotingen, formaties en budgetten. Deze instrumenten worden echter vaak niet vertaald naar tactisch niveau en dus niet in een capaciteitsplanning gebruikt. Het gevolg is dat er een gat is tussen de strategische plannen en de operatie. In de praktijk zijn operationele roosters daardoor vaak gebaseerd op ervaringen uit het verleden zonder dat de strategische koers hierin tot uitdrukking komt. Workforce Management doelstellingen zijn hierdoor moeilijk te bewaken.

Capaciteitsplanning: plannen op tactisch niveau

Problemen rond de personeelsplanning komen vaak voort uit het ontbreken van plannen op tactisch niveau. Een verkeerde opbouw van contracten, een fluctuerende capaciteitsvraag of een onvoorspelbare uitval door ziekte en verlof leiden keer op keer tot lastige uitdagingen om de bezetting rond te krijgen. De essentie hierbij is dat alle belangrijke variabelen die invloed hebben op de inzetbaarheid van medewerkers èn daarnaast de baanbreedte van de capaciteitsvraag, worden vertaald naar een mogelijke impact op de operatie. Vlirdens lost dit op door de strategische planning met de operationele planning te verbinden door middel van capaciteitsmanagement.

Meer informatie over capaciteitsplanning

Wil je meer informatie over hoe Vlirdens helpt bij het opstellen van een gedegen capaciteitsplanning? Bel ons, of vul onderstaande formulier in.

  Voornaam *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail *

  Branche *

  Jouw vraag of opmerking


  Praktische informatie

  Oplossingen:

  Advies

  Thema's:

  Capaciteitsmanagement

  Meer weten?

  Patrick-Hubers
  Naar contactformulier