Zelfroosteren is een trend binnen Workforce Management. Is zelfroosteren echter geschikt als methodiek binnen jouw organisatie? Of alleen voor specifieke afdelingen/teams? Wat is de beste route om het in te voeren? Met de workshop  “Spelen met Zelfroosteren” maak je middels “serious gaming” kennis met zelfroosteren.

Wat is zelfroosteren?

Zelfroosteren is een roostermethodiek waarbij de medewerkers meer invloed kunnen uitoefenen op het rooster zodat zij werk-privé goed kunnen afstemmen. Zelfroosteren wordt steeds vaker toegepast in de decentralisering van de bedrijfsvoering, denk aan zelfsturing en/of zelf organiseren.

Maatwerk

Er zijn vele vormen en gradaties van zelfroosteren. Het succes van zelfroosteren hangt af van diverse factoren en is zeker niet altijd de beste oplossing voor elke organisatie. Het is belangrijk om rekening te houden met de volwassenheid van het team, de roostercultuur en de rol van de planner.

Het Zelfroosterspel

In de workshop “Spelen met zelfroosteren” wordt duidelijk gemaakt wat zelfroosteren inhoudt, wat de voordelen zijn en wat de succesfactoren zijn. Hierna ga je met elkaar het Zelfroosterspel spelen om nog beter te doorvoelen wat zelfroosteren betekent, welke verantwoordelijkheid dit brengt voor het team en welke spelregels nodig zijn. Middels de theorie, de oefeningen en de interactie binnen het spel, krijgt iedereen een goed beeld van zelfroosteren en dynamiek van deze roostermethodiek. Het Zelfroosterspel wordt gespeeld in teams. Dit kan dezelfde team- of afdelingssamenstelling zijn als in de praktijk maar dit is niet noodzakelijk.

Resultaat

  • Een gezamenlijke ervaring met zelfroosteren;
  • De eerste contouren van belangrijke spelregels bij zelfroosteren voor dit team;
  • Een eerste beeld van de impact en mogelijke aanvliegroutes voor implementatie.

Meer over zelfroosteren en zelfsturing

Vlirdens heeft veel ervaring met het vormgeven van zeggenschap dat aansluit bij de behoeftes van de medewerkers én de organisatie. Wil je graag meer weten over hóe je zelfroosteren kunt invoeren? 

Ondersteuning Vlirdens

Praktische informatie

Oplossingen:

Advies

Thema's:

Roosteren, Zelfsturing / zelfroosteren

Meer weten?

Bart-van-der-Wijst
Naar contactformulier