Via het Young Talent Program van Vlirdens worden net- en bijna afgestudeerden van een hbo- of universitaire opleiding getraind tot WFM-consultants. Door een combinatie van werken en leren oriënteren de trainees zich op verschillende functies in WFM. Trainees doen bij klanten van Vlirdens ervaring op en leren zo de kneepjes van het vak ook echt in de praktijk. Zo verwelkomde Santander Young Talent Joost Commissaris ten tijde van een zwangerschapsverlof, een ervaring die voor zowel Santander als Joost zeer waardevol bleek.

Hulp van Vlirdens

Door een zwangerschapsverlof van een WFM-collega had Santander Benelux een vervanger nodig. Imke Hidma, WFM-manager Santander Benelux, vertelt: “Ik zocht een ervaren iemand die de klappen van de zweep kent. Budgetten zijn hier echter heel strak en het was daarom een uitdaging een ‘gelijkwaardige’ vervanger in te schakelen. Ik heb daarom samen met Vlirdens gekeken naar een alternatief.”

Dat alternatief kwam er in de vorm van junior consultant Joost Commissaris. “Door een trainee als vervanger in te laten vliegen werd ik gedwongen na te denken hoe ik dingen anders kon organiseren. Ik had zelf beperkt tijd om Joost te begeleiden en moest dus zoeken naar een manier om hem goed te begeleiden, maar ik moest tegelijkertijd zorgen voor continuïteit in de operatie. Met behulp van een collega en het schuiven van rollen hebben we Joost de begeleiding kunnen geven die hij nodig had en is de operatie doorgegaan. Zo heeft de periode met Joost ervoor gezorgd dat de WFM-collega’s nog breder inzetbaar zijn. Joost heeft de operationele taken bovendien snel en goed opgepakt!”

Het leertraject van Joost bij Santander

Het past bij een kreet die Joost meer dan eens van Imke gehoord heeft: “2 plus 6 is 8, maar 1 plus 7 ook. 8 is het doel, maar hoe je bij die 8 komt hangt af van de weg die past bij jouw bedrijf”, zegt Imke. Het is een metafoor voor de denkwijze van Imke. Het antwoord is maar een deel van het verhaal, hoe je tot het antwoord komt is veel belangrijker.

Die visie stond centraal in de leerperiode van Joost bij Santander. “Ik werd vanaf dag één gedwongen na te denken over het waarom achter een vraag. Imke gaf me een opdracht om iets uit te zoeken, zonder uitgebreide toelichting, en ik moest bedenken hoe ik dat moest doen. Zo leerde ik al snel hoe ik een vraag kan opdelen in stukken. Ik leerde dat ik bij twijfel door moest vragen en dat ik gewoon moest beginnen met een aanpak die ik dacht dat zou werken. Je komt er dan vanzelf achter welke informatie je nog mist of waar je vastloopt. Je leert vertrouwen op jezelf”, vertelt Joost.

Onder het toeziend oog van Imke werd Joost wegwijs gemaakt in de zes facetten van de Planningsschijf van zes. “Ik leerde in de praktijk hoe alle onderdelen van de schijf met elkaar verbonden zijn. Hoe werkt de schijf in de praktijk? Wat gebeurt er als er in een van die onderdelen problemen ontstaan? Welk effect heeft dat op de organisatie?”. Imke voegt toe: “We hebben Joost na eerst een duidelijke focus op het operationele niveau van WFM ook kennis laten nemen van tactisch en strategisch niveau. Nadat hij de kennis had van traffic, roosters, rapportage en advies was de stap naar tactisch en strategisch niveau makkelijker. Daar is vooral het speelveld ruimer, omdat je verder kijkt dan slechts een dag- of weekplanning, maar forecast voor een langere termijn en ook nadenkt over capaciteitsmanagement.”

De waarde van het leertraject

Voor Joost betekent zijn periode bij Santander dat hij nog beter de theorie van WFM begrijpt. Imke: “Daar gaat het ook om. Ieder bedrijf is anders en niet alles wat je leert is direct toe te passen in een ander bedrijf, maar de theorie wel.” Joost voegt toe: “WFM gaat altijd om keuzes maken met de theorie die je tot je beschikking hebt. Welke keuze je maakt is an sich niet het belangrijkste, als die keuze maar overal hetzelfde is en ook voor iedereen duidelijk is. Zoals Imke al zegt: je werkt richting die 8, maar hoe je tot die 8 komt verschilt per bedrijf.”

Voor Santander is het hebben van een Young Talent van Vlirdens goed geweest om collega’s nog breder inzetbaar te maken. “We hebben daarnaast veel aan Joost gehad. Hij is analytisch sterk, snel en gevat, en heeft ons bijvoorbeeld heel goed kunnen helpen met het inzetten van Calabrio, ons nieuwe WFM-software. Daar had Joost al meer ervaring mee dan wij. Zo is de samenwerking met Vlirdens weer heel prettig geweest. We hebben een goede historie met ze en ze zijn heel professioneel”, besluit Imke. En bovenal, het is goed en fijn  om het WFM vak over te kunnen brengen aan een jongere generatie zodat WFM ook professioneel blijft.

Over Santander

Santander Consumer Finance is een toonaangevend consumentenfinancieringsbedrijf en opereert in 16 Europese landen en in Canada en China. De organisatie is een van de grootste financiële instellingen ter wereld. De belangrijkste activiteiten van de organisatie in de Benelux zijn consumptieve kredieten (d.w.z. persoonlijke lening, doorlopend krediet en betaalkaart met krediet) en autofinancieringen via diverse kanalen. Lees hier meer over Santander.

Imke Hidma

Imke Hidma

WFM Manager

Download Brochure Uitbesteden WFM

  Voornaam *

  Organisatie *

  Telefoonnummer

  E-mail * (zakelijk adres)


  Meer weten?

  Naar contactformulier