Een capaciteitsplanning maken

Een capaciteitsplanning maken is een complex proces waarbij de benodigde middelen en capaciteit van een organisatie worden beoordeeld en gepland om aan de vraag te voldoen. Vlirdens heeft de belangrijkste stappen van een capaciteitsplanning maken in een handig stappenplan gezet.

N.b. capaciteitsplanning wordt ook wel eens een tactische planning genoemd

Complexiteit bij het maken van een capaciteitsplanning

Het maken van een tactische planning kan complex zijn vanwege verschillende factoren en uitdagingen die ermee gepaard gaan. Hier zijn enkele redenen waarom het complex kan zijn:

 1. Diverse Variabelen: Capaciteitsplanning houdt rekening met een breed scala aan variabelen, zoals de beschikbaarheid van middelen (zoals personeel, machines, ruimte), de vraag naar producten of diensten, seizoensinvloeden, marktschommelingen en meer. Het coördineren van al deze variabelen en hun onderlinge relaties kan ingewikkeld zijn.
 2. Onzekerheid: Toekomstige vraag en omstandigheden zijn vaak onvoorspelbaar. Dit kan leiden tot onzekerheid bij het inschatten van benodigde capaciteit. Een verkeerde inschatting kan leiden tot onderbenutting of overbelasting van middelen.
 3. Dynamische Omgeving: Bedrijfsomgevingen zijn voortdurend in beweging. Nieuwe markttrends, technologische ontwikkelingen en concurrentie kunnen snel veranderen, wat van invloed kan zijn op de capaciteitsbehoeften.
 4. Combinatie van Factoren: Capaciteitsmanagement omvat vaak meerdere aspecten, zoals personeelsbezetting, productiemiddelen, logistiek, financiën en meer. Het vereist coördinatie tussen verschillende afdelingen en teams, wat de complexiteit vergroot.
 5. Schalen en Investeringen: Capaciteitsplanning houdt ook rekening met schaalvergroting en investeringsbeslissingen. Het bepalen van het juiste moment om te investeren in extra middelen kan een uitdaging zijn, omdat dit financiële risico’s met zich meebrengt.
 6. Gegevensverzameling en Analyse: Het verzamelen van nauwkeurige gegevens over vraagpatronen, middelenbeschikbaarheid en prestaties is essentieel voor een goede capaciteitsplanning. Het verzamelen en analyseren van deze gegevens kan tijdrovend en complex zijn.
 7. Multidisciplinaire Aard: Een tactische planning omvat vaak meerdere disciplines, zoals operations management, financiën, supply chain management en human resources. Het vereist een diepgaand begrip van elk van deze gebieden om een evenwichtige en effectieve planning te creëren.
 8. Optimalisatie en Trade-offs: Capaciteitsplanning gaat vaak gepaard met het maken van complexe trade-offs. Bijvoorbeeld, het verhogen van de capaciteit kan leiden tot hogere kosten, terwijl het verlagen van de capaciteit kan leiden tot gemiste kansen. Het vinden van de juiste balans tussen deze trade-offs is uitdagend.

Al met al vereist het maken van een capaciteitsplanning een grondige analyse, strategisch denken en het vermogen om te anticiperen op veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om realistische schattingen te maken en flexibel te zijn in het aanpassen van de planning wanneer dat nodig is.

Capaciteitsplanning maken? Vlirdens helpt

Capaciteitsmanagement is een breed vakgebied waar veel over wordt geschreven. Vlirdens heeft veel ervaring met het controleren, ondersteunen bij- of opstellen van een capaciteitsplanning.

Wil je direct contact met Vlirdens om van gedachte te wisselen over capaciteitsplanning in jouw organisatie? Bel 088 – 825 25 25 of mail naar info@vlirdens.nl en stel ons jouw vraag.

Download Stappenplan Capaciteitsplanning maken

  Voornaam *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail * (zakelijk adres)  Meer weten?

  Patrick-Hubers
  Naar contactformulier
  Capaciteitsplan ontwikkelen

  Capaciteitsplanning ontwikkelen

  Forecast model

  Ontwikkeling forecast model

  PlanMotion

  Software voor Capaciteitsplanning in de Zorg

  Stappenplan capaciteitsplanning maken 2023-08-17T12:09:08+02:00
  Vlirdens https://www.vlirdens.nl
  Capaciteitsplanning-maken

  Een capaciteitsplanning maken is een proces waar de vraag wordt vertaald naar benodigde inzet. Wij hebben de stappen voor jou uitgeschreven.