Tevreden medewerkers sturen zichzelf

Tevreden medewerkers zijn productiever, leveren hogere kwaliteit en zijn loyaal. Niet voor niets zijn medewerkers het belangrijkste kapitaal. Alleen hoe krijg je ze tevreden wanneer enorme werkdruk wordt ervaren? Zelfsturing en autonomie zijn belangrijke middelen voor tevredenheid en behoud van medewerkers.

Hoewel de behoeftes en drijfveren per levensfase van werknemers verschillen, is er één behoefte die voor iedereen geldt: Zeggenschap over de eigen werk-privé balans. Collega’s willen werk dat aansluit bij hun privé situatie en niet andersom. Hiervoor willen ze vertrouwen krijgen en worden gefaciliteerd (tooling, inzicht, ondersteuning). Zelfsturing kan echter alleen samen. Vlirdens helpt zelfsturing binnen organisaties en teams succesvol in te voeren met zelfroosteren.

Autonomie en zelfsturing

Behoud van medewerkers met
zelfroosteren en zelfsturing

Zelfroosteren doe je samen. Het succes van zelfsturing wordt bepaald door teamvolwassenheid en vertrouwen. Vlirdens helpt bij het implementeren.

Ondersteunende software
voor zelfroosteren t.b.v. autonomie

Autonomie is met name een “cultuur dingetje”. Toch red je het niet met alleen zachte randvoorwaarden. Met software wordt zelfroosteren pas echt goed mogelijk.

Behoud van medewerkers en
andere voordelen van zelfroosteren

Zelfroosteren, ook wel bekend als zelfplanning, autonomie in planning of zelfsturing in werkschema’s, biedt verschillende voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. De belangrijkste voordelen van zelfroosteren zijn:

 1. Verbeterde werk-privébalans: Zelfroosteren stelt werknemers in staat om hun werktijden af te stemmen op hun persoonlijke verplichtingen en verantwoordelijkheden buiten het werk. Dit kan bijdragen aan een betere balans tussen werk en privéleven, waardoor stress wordt verminderd en de algemene kwaliteit van leven wordt verbeterd.
 2. Werknemerstevredenheid: Het zelf kunnen bepalen van werktijden en het hebben van meer controle over het eigen schema kan leiden tot een hogere werknemerstevredenheid. Werknemers voelen zich meer gewaardeerd en betrokken bij hun werk wanneer ze invloed hebben op hun eigen roosters, wat op zijn beurt kan leiden tot een hogere motivatie en productiviteit. En bovenal goed voor het behoud van medewerkers.
 3. Flexibiliteit: Zelfroosteren geeft werknemers de mogelijkheid om hun eigen werkschema’s te beheren en aan te passen op basis van hun persoonlijke behoeften. Dit biedt meer flexibiliteit in termen van werktijden en vrije tijd, waardoor werknemers beter in staat zijn werk en privéleven in balans te brengen.
 4. Betere planning en efficiëntie: Zelfroosteren kan resulteren in een betere planning van werknemers, aangezien zij vaak het beste inzicht hebben in hun eigen voorkeuren, vaardigheden en energieniveaus. Dit kan leiden tot een betere afstemming tussen de beschikbaarheid van werknemers en de vraag naar personeel, waardoor de efficiëntie en productiviteit worden verhoogd.
 5. Kostenbesparing: Voor werkgevers kan zelfroosteren kostenbesparend zijn. Door werknemers zelf hun roosters te laten beheren, kan de behoefte aan extra managers of planners verminderd worden. Bovendien kan het zorgen voor tevreden werknemers leiden tot een lager personeelsverloop en de kosten die gepaard gaan met het werven en inwerken van nieuwe medewerkers verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel zelfroosteren veel voordelen biedt, het niet in alle werkomgevingen en sectoren even praktisch of haalbaar is. Het succes van zelfroosteren hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van het werk, de vereisten van de organisatie en de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de werknemers. En uiteraard is autonomie niet de enige mogelijkheid voor het behoud van medewerkers.

Hulp bij het invoeren van zelfsturing?

Heb je een vraag? Wil je weten hoe Vlirdens specifiek in jouw situatie kan helpen bij het behoud van medewerkers door inzet van zelfsturing? Vul dan snel dit formulier in.

  Voornaam *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail *

  Branche *

  Jouw vraag of opmerking  Meer weten?

  Bart-van-der-Wijst
  Naar contactformulier