Jaarlijks organiseert Vlirdens de WFM Awards. Met deze prijsuitreiking wil Vlirdens het prachtige werk dat er op het gebied van workforce management (WFM) plaatsvindt belonen. De awards zijn de kroon op het werk van planners, trafficers, forecasters en andere WFM-professionals. In 2020 was het door de coronacrisis niet mogelijk het WFM congres 2020 fysiek te organiseren, maar toch wilden we bij Vlirdens niet voorbijgaan aan het harde werk dat er ook, en misschien wel juist, in 2020 verzet is door WFM-professionals. Daarom hebben we een virtuele editie van het event georganiseerd om toch de erkenning aan collega’s te geven die ze verdienen. We interviewden de winnaars van de Vlirdens WFM publieksawards.
De WFM Awards kende in 2020 onder andere een Publieks award. In deze categorie kozen we de beste planner of workforce managementprofessional in zowel de profit- als non-profitsector. In gesprek met winnaars Joris Ferwerda (non-profit) en Joëlle Beijes-Bakx (profit) blikken we terug op hun weg naar de eindzege.
Winnaar publieksawards non-profit: Joris Ferwerda
Joris is workforce managementspecialist bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Voor Joris Ferwerda was de award de bekroning op zijn ontwikkeling als workforce managementprofessional, specifiek in forecasting. Joris heeft met de hulp van collega’s van Vlirdens zichzelf kundig gemaakt in het genereren van een vooruitziende blik bij het CJIB en het vermogen in te spelen op ontwikkelingen binnen WFM, zoals verzuim, ziekte of het vertrek van collega’s. Niet in de minste plaats heeft hij deze vooruitziende blik gestimuleerd door de uitdagingen die de coronapandemie heeft meegebracht. “Je leert nadenken over hoe je een buffer creëert in een noodsituatie. Dat is een les die we voor de toekomst meenemen”, aldus Joris.
Joris is maar wat blij met de prijs. “Ik ben echt ontzettend trots op het winnen van de award en heb het beeldje mooi opgesteld in huis! Ik zet deze mijlpaal ook met grote letters op mijn CV. Uiteraard was het jammer dat het congres dit jaar virtueel was en het netwerken daardoor moelijker werd, maar gezien de omstandigheden is het congres heel mooi opgezet”, aldus Joris.
Voor Joris is de prijs echt een waardevolle persoonlijke onderscheiding voor zijn werk in WFM en hij stimuleert iedereen om te proberen de prijs te pakken. “Ik moedig iedereen aan mee te doen. Ik vond het echt een enorm genoegen en ik denk echt dat het je vooruithelpt in je carrière”, deelt Joris. Met dat laatste wordt duidelijk hoe de vlag erbij hangt bij Joris: blijven vooruitgaan. De WFM-professional wil daarom ook allerminst stilstaan na het winnen van de publieksprijs. “Ik wil me nog meer ontwikkelen op advisering over WFM; hoe kan ik zorgen dat mijn boodschap nog beter aankomt bij collega’s? En ik denk dat de award bijdraagt aan dat mijn collega’s mijn advies ook sneller zullen overnemen.”
Winnaar WFM publieksawards profit: Joëlle Beijes-Bakx
Joëlle is workforce managementprofessional bij de Rabobank. Voor deze winnares van de Publieksaward betekent de award de afsluiting van een donkere periode in het leven van haar en haar gezin. Enkele jaren terug werd de jonge WFM-professional gekweld door een hersentumor die haar beroofde van vaardigheden die we allen als normaal beschouwen. Simpele huishoudelijke taken werden schier onmogelijke opgaven en weer aan het werk kunnen leek een utopie.
Na de dood in de ogen te hebben gestaard en een revalidatietraject van bijna twee jaar te hebben ondergaan is het bijna surrealistisch om niet alleen weer te kunnen werken als workforce managementprofessional, maar ook nog een prijs in de wacht te slepen voor haar onderscheidende vaardigheden in het vak. “Deze prijs is echt een enorme opsteker na zo’n heftige periode van ziekte. Ik heb bijna alle basishandelingen opnieuw moeten leren, maar om welke reden dan ook is WFM altijd een automatisme gebleven in mijn brein, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Dat ik nu zo erkend wordt voor mijn werk maken mij en mijn team enorm trots!”, vertelt Joëlle haar persoonlijke verhaal.
Wat Joëlle betreft staat de award echt voor persoonlijke groei, een mijlpaal die voor iedere WFM-professional onderstreept dat je uitblinkt in je werk. “Alleen al die bevestiging voor je inzet maakt dat streven naar zo’n erkenning de moeite waard is”, zegt Joëlle. Blijven bewegen is daarin het devies, vindt Joëlle. “Zoek altijd naar de volgende stap voorwaarts in je werk, zo kun je je onderscheiden.”
En naast dat Joëlle zelf een prijs veroverde, ontving haar werkgever Rabobank ook een prijs tijdens de virtuele awards. WFM wordt zo binnen de Rabobank nadrukkelijk op de kaart gezet en collega’s zien het belang van het werk en het enthousiasme dat daarmee gepaard gaat. Lees hier de terugblik op de Organisatie awards 2020.
De selectieprocedure voor de 2021 editie is ondertussen in volle gang. Bezoek de website van de Vlirdens WFM Awards voor meer informatie.