De oplossing bij arbeidskrapte?
Zet medewerkers slimmer in

Zorgt de werving van personeel niet voor voldoende instroom? Dan is het zaak om de effectiviteit van de inzet te maximaliseren. Goede planning of workforce management maakt het verschil. Hogere productie en tevredener collega’s door de planning intern te professionaliseren òf door inzet van externe experts.

Professionaliseren van de planning tegen personeelsschaarste

Professionaliseren
van de planning

Oplossingen voor personeelstekort die zorgen voor een strakke en duurzame planning.

Inzet van planningsexperts bij personeelstekort / arbeidskrapte

Inzet van
planningsexperts

Verklein het personeelstekort door tijdelijke inval bij- of structurele overname van de planning.

Medewerkers werven is niet de oplossing

Nieuwe medewerkers werven is lastig. En de medewerkers die je hebt, wil je behouden. Zeker de betere. Maar dat gaat niet vanzelf. Voor je het door hebt, heeft ‘die ene goeie’ al opgezegd. Hoe voorkom je dit? Hoe hou je mensen vast omdat ze dat zélf willen? Hoe zorg je dat medewerkers blijven omdat ze blij zijn met hun werk én tevreden zijn over hoe hun werk is georganiseerd. Er is niet één oplossing voor. Vlirdens heeft er wel meer, dat zag je hierboven. We vertellen er jou graag alles over. Neem daarvoor contact met ons op. Dat helpt altijd bij personeelstekort.

Meer flexibiliteit voor medewerkers

Flexibiliteit biedt medewerkers vrijheid en een goede werk-privé balans. En flexibilisering biedt de organisatie ruimte om pieken en dalen op te vangen.

Aansluiting vraag – en aanbod capaciteit

Is het realistisch om aan de capaciteitsvraag te kunnen voldoen? Zo ja, hoe zorg je ervoor dat je inzet zo optimaal mogelijk aansluit bij de vraag?

Aandacht voor individuele wensen

De collega wil gehoord worden. Wensen hangen vaak samen met de levensfase. Minder of juist meer flexibiliteit? Of gaat het om meer autonomie?

Waarom personeelstekort?

Globaal zijn er twee voordehand liggende redenen waardoor er een tekort aan personeel is. De eerste is dat de capaciteitsvraag (het werkaanbod) groter is dan er beschikbare FTE’s zijn. De tweede is dat de instroom hoger is- of is geweest dan de instroom aan nieuwe collega’s.

Er kan sprake zijn van een tijdelijk te kort (minder dan 6 maanden) of een structureel tekort (meer dan 6 maanden). In het eerste geval kan het tekort mogelijk worden ingevuld door externe krachten. Bij structureel tekort zijn er drie mogelijkheden:

 • Het werven van nieuwe collega’s (recruitment);
 • Verlagen van het werkaanbod (het “nee” zeggen tegen klanten);
 • Verbeteren van het workforce management, waarvoor bovenstaande oplossingen zijn aangedragen.

Bekijk het dashboard arbeidsmarkt van het CBS.

Hulp bij personeelstekort?

Heb je een vraag? Wil je weten hoe Vlirdens specifiek in jouw situatie kan helpen bij deze uitdaging? Vul dan dit formulier in.

  Voornaam *

  Organisatie *

  Telefoonnummer *

  E-mail *

  Branche *

  Jouw vraag of opmerking  Meer weten?

  Bart-van-der-Wijst
  Naar contactformulier